Menu

Libertatea si fascinatia creatiei la Acces Art 2015

3634

A mai trecut un an, a venit o altă vară și o dată cu ea s-a strecurat în oraș a 8-a ediție a festivalului AccesArt, eveniment organizat de fundația Rubin. Încă de vineri, Parcul Botanic a fost populat de o sumedenie de oameni ce roiau în sus și-n jos, căutând fie o expoziție, fie un atelier, fie se bucurau de priveliștea plăcută. În oricare parte te aflai se întâmpla ceva. Artiștii și-au adus arta să o expună lumii, ba mai mult, să-i invite și să-i învețe să împartă cu ei plăcerea de a face ceva. O mulțime de ateliere au fost organizate, astfel încât, de la mic la mare, toată lumea dispusă să aloce puțin timp, ar fi putut să-și găsească o ocupație acolo. S-au făcut pirogravură, pictură, desen, colaj, modelaj, origami,  păpuși, tehnici foto și o mulțime de alte activități. La fiecare pas pe care îl făceai prin acel micro-univers, puteai să găsești o bucată de artă. Fie o expoziție foto, fie un copac îmbrățișat de o haină, fie un șotron jucat cu nostalgia inocenței. Sculpturi frumos aranjate ce stăteau obediente în jurul creatorului lor. Fotografii atârnate ce se zbenguiau în adierea vântului salvator. Bănci ce stăteau leneșe sub umbră, venite în ajutorul trecătorilor buimăciți de căldura și de fervoarea locului. Copiii zurdau peste tot, găsindu-și loc pe la vreun alelier sau altul. Fascinația de a crea a fost împletită cu spațiul de joacă. Totul a devenit o joacă plină de ușor pentru ei, dar și pentru părinții lor. În acest spațiu ludic nu a mai existat vârstă. A existat doar libertate și relaxare.

Bicicletele s-au adunat în parc să povestească. Panglicile colorate onduiau prin aerul ce dintr-o dată le-a anulat gravitația. Sunetele de bucurie au învăluit terenul ce era dispus în cercuri. Cercuri în cercuri în cercuri. Pe conturul cărora se aflau mâinile și mânuțele ce lucrau împreună. Se afla bunăvoința celor ce împărtășeau din cunoștiințele lor și entuziasmul cu care erau asimilate aceste informații.

Voluntarii încercau să păstreze evidența lucrurilor ce se întâmplau, dar până la urmă, totul a devenit organic. Nu știai de unde vii și încotro mergi, căci părea că de fiecare dată se schimba ceva. Chiar dacă treceai de zeci de ori prin același loc, vedeai mereu altceva. S-a mai trezit un artist, s-a mai instalat un atelier. Un altul a obosit, a mai dispărut o bancă creatoare. Un buton a fost apăsat și a mai apărut o fotografie.  S-a mai încheiat un altelier, s-a mai umplut parcul ba de căsuțe colorate, ba de desene sau picturi.

Soarele dogorea, însă agitația nu contenea o clipă. Era o agitație linistită, prielnică pentru oricine și-a făcut timp să fie acolo. Pe lângă soare, mai era și sclipirea oamenilor, căci puteai să-i vezi cum luminează și ei prin emoțiile simțite. Încântarea era citită pe chipurile lor. Oamenii zâmbeau și își găseau loc care pe unde.

Zumzetul făcut de mulțime acompania sunetele instrumentelor ce nu au tăcut o clipă. Artiștii experimentau notele culese de-a lungul timpului, impregnate în memoria lor. S-au întâlnit tobe cu fluier și chitări, cu voci calme și sigure, mâini din care ieșeau ritmuri tribale, frânturi aborigene cu bongo-uri afro-cubaneze. Totul plutea armonios în foișorul din parc. Erau și oameni ce se unduiau, scăldați de soare și muzică, fluturând poiuri cu delicatețe și gingășie.

La scena mare s-a cântat cu aceeași pasiune. Artiștii plini de viață îndemnau mulțimea să fie. Să fie! Exact așa cum își dorește. Așa că oamenii zâmbeau în continuare, prinși în strâmtoarea relaxării și a  voii bune.

Tineri, bătrâni și copiii. Artiști și ucenici. Căței și biciclete. Trotinete și monocicluri. Panglici și poiuri. Căldură și adieri de vânt. Umbre răcoroase și zâmbete. Relaxare și bună dispoziție. Toate acestea puse la un loc au făcut ca atmosfera din parcul Botanic, plin de artă și creație să semene cu duminica în familie. Căci asta părea să fie. O mare familie ce se bucura de reîntâlnire și de după-amieze și seri încărcate cu dragoste exprimată prin artă.

REPORTER : BIANCA SUSAN

Blog posted from Botanic Park, Calea Alexandru Ioan Cuza, Timișoara, Romania View larger map

Comments

  • No comments made yet. Be the first to submit a comment

Posteaza un comentariu

Guest
Guest Miercuri, 23 August 2017