Menu

Picnic cinematografic sub stele la Observatotul Astronomic Timisoara

2815

Într-una din perioadele de vârf a ploii de meteori a perseidelor, Pelicula Culturală vă invită joi, 14 august, de la ora 21:30, la Observatorul Astronomic din Timișoara (str. Axente Sever, nr. 1, aflat în zona Piaţa Bălcescu – str. Feldioara), la un “Picnic cinematografic sub stele”, urmat de observații astronomice.

Prin amabilitatea Fundației de Arte Vizuale, va fi prezentat în premieră la Timișoara filmul “Exploratorul”, în regia lui Titus Muntean și Xantus Gabor, unul din cele mai bune documentare științifice românești produs în ultimii ani în România. Filmul realizat în 2013 urmăreşte firul vieţii marelui om de știință Emil Racoviţă, pionier al cercetării vieţii din Antarctica, din adâncurile Mediteranei şi din peşteri, întemeietor al biospeologiei şi al primului Institut de speologie din lume, de la Cluj. Filmul a fost prezent anul trecut la TIFF, obținând o bună apreciere din partea criticilor.

“Pelicula Culturală promovează filmele europene de calitate în spații cu poveste din oraș, iar la acest eveniment aducem în atenția publicului valori originale, autentice românești - în personalitatea marelui om de știință Emil Racoviță și frumusețea misterioasă și discretă a Observatorului Astronomic din Timișoara”, declară organizatorii.

Locația aleasă pentru picnic nu este întâmplătoare. Observatorul Astronomic este un obiectiv turistic unic în vestul țării, care nu este deschis în mod normal publicului larg, el fiind folosit în principal studiului universitar. Este al doilea an în care Observatorul Astronomic găzduiește picnicul cinematografic sub stele, deschizându-și porțile pentru toți cei care vor să-i cunoască tainele și să aibă parte de observații astronomice într-una din nopțile cu maximă vizibilitate a ploii de meteori a perseidelor. Toate acestea se vor putea vedea doar în cazul condiţiilor meteo favorabile.

“Pentru ca noi oamenii să realizăm cât de mici suntem pe acest bulgar de rocă numit Pământ, avem nevoie de o perspectivă mult mai largă asupra Universului, perspectivă care ne este oferită de astronomie.” dr. Laszlo Farkas, Observatorul Astronomic Timișoara.

Proiecția filmului va avea loc în curtea plină de vegetație a Observatorului, astfel, pentru o bună vizionare, participanții sunt invitați să-și aducă pătură sau izolir.

Biletele de acces la eveniment sunt rechizite școlare (caiete, stilouri, penare, ghiozdane, blocuri de desen, acuarele, etc.), care vor fi donate celor 150 de copii și tineri marginalizați social, aflați în serviciile Fundaţiei Rudolf Walther, pentru a-i sprijini să meargă la școală.

Kinderzukunft - Fundaţia Rudolf Walther - Filiala din Timişoara are ca obiectiv educarea, îngrijirea şi formarea pentru viaţă a copiilor proveniţi din familii cu un nivel de trai foarte scăzut, victime ale dezastrelor naturale şi din familii marginalizate social.

Pentru mai multe informații urmariți www.facebook.com/PeliculaCulturala

 

 
 

Comments

  • No comments made yet. Be the first to submit a comment

Posteaza un comentariu

Guest
Guest Vineri, 23 Iunie 2017