Daliei 11 Timișoara +4 0723297456 companiadarte@gmail.com

Proiecte artisticeProiecte culturale

Concert de nai solo fara acompaniament – Madalin Luca

Mădălin Luca va susține un concert inedit de nai solo fără acompaniament joi, 21 decembrie, ora 20:00, la Compania D’arte.

Mădălin Luca, prin doinele și bocetele din folclorul românesc străvechi, interpretate simplu și profund la nai, creează o atmosfera muzicală intensă care te poartă în interiorul tău, într-o călătorie sonoră spre ține însuți, pentru a te întâlni cu liniștea ta, cu emoțiile tale, cu tainele inimii tale.

Naiul poartă în el sunetele muzicale arhaice, fiind unul dintre cele mai vechi instrumente muzicale din lume, având o vechime de circa 6000 de ani, existența lui străveche fiind autentificată în diferite colțuri ale lumii, sub diferite denumiri. În spațiul românesc, naiul poartă în el rădăcinile muzicale ale geto-dacilor, fiind descoperite scene muzical-coregrafice la Histria, Tomis, Callatis și pe basorelieful de pe peretele sarcofagului din epoca stăpânirii române, descoperit în Oltenia. Poetul roman Ovidiu povestește în scrierile sale despre muzica geto-dacilor interpretată la nai sub denumirea de syrinx. Naiul e unul dintre instrumentele care conține în sunetul lui muzica autentică românească și a însoțit și exprimat evoluția trăitorilor de pe aceste tărâmuri romanesti.

Naiul străvechi avea 7 tuburi, număr cu multiple conotaţii simbolice, în care se exprima codificat sonor, misterul ”sunetului terestru şi cosmic”. Astfel, fiecare tub reprezenta sunetul unei planete a sistemului solar. Totodată, cifra 7 este cifra lui Dumnezeu, cifră pe care se bazează Geneza, Cabala, cifra ce ascunde multe alte secrete: 7 minuni ale lumii, 7 culori din curcubeu, 7 zile ale săptămânii, cele 7 sunete din gama muzicală.

Daca dorești să-ți oferi o seară specială, în care să te întâlnești cu ține însuți prin sunetul limpede și încărcat de semnificații și emoții ale naiului, așa cum știe să-l creeze Mădălin Luca prin virtuozitatea interpretării, te așteptăm într-un loc primitor, la Compania D’arte (pe strada Pestalozzi nr. 22, în incinta fostei Fabrici de baterii).

Daca doriți să intrați în atmosfera concertului, puteți asculta o parte din melodiile înregistrate de Mădălin Luca în peștera Ponicova, interpretate la nai solo, fără acompaniament, dar un concert live îți oferă o experiență mult mai intensă și autentică : https://www.youtube.com/watch?v=M9iIx-skugE

Intrarea la concert se face cu donație în valoare de 20 RON.

Donatiile vor fi folosite pentru susținerea proiectelor Companiei D’arte – organizație nonguvernamentala cu misiunea promovării artei și culturii.

Date de contact:
Compania D’arte
Tel. 0723297456 // 0720762073
Email: companiadarte@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre noi

Viziunea Companiei D’arte

Compania D’arte susține respectarea dreptului fundamental al fiecărui om – artist, om de cultură sau cetățean român – dreptul la cultură, dreptul de a-și afirma liber propriile valori culturale în societatea românească.

POSTĂRI RECENTE

ÎNTÂLNIRE CU ÎNGERUL

OMUL CU O SINGURA ARIPA

Magia Copacului Departarilor

VAMA FANTOMA